onsdag 1 juni 2011

Dramatikens kyrka

Mitt i hjärtat av Ronneby ligger Heliga Kors kyrka.
Den äldsta delen av kyrkan byggdes redan under 1100-talet, men sedan har kyrkan blivit tillbyggd flera gånger. På 1400-talet byggdes bland annat strävpelarna på utsidan och på 1300-talet och i mitten av 1400-talet byggdes tegelvalven inne i kyrkan.
Om man verkligen in på bara skinnet vill känna historiens vingslag slå emot en,då ska man gå in í denna kyrka.
Här inne har människor mötts i glädje och i sorg, som i alla kyrkor, men här har också fruktansvärda scener utspelats då Erik XIV:s soldater trängde in här 1564 och blodet flöt när både kvinnor och barn mördades.
Samtidigt plundrades kyrkan, men man tog inte med sig det stora krucifixet som fortfarande hänger i kyrkan, men inte som förr vid koret utan vid sidan. Krucifixet är från 1400-talet.
Den gamla porten från den tiden finns kvar i kyrkan, och man kan se märkena efter soldaternas svärd.
Kyrkan har mycket sevärda kalkmålningar, bland annat en målning av påven som Petrus från slutet av 1400-talet. Man kan också se en målad predikan i en kalkmålning från 1580.
Renässansprakten är stor i Heliga Kors kyrka, och många arbeten är gjorda av tyskar.
Värt  att notera är också flaggan som finns på altartavlan längst upp. Den är dansk!
Det finns mycket att se i denna vackra kyrka.
Trappan som leder upp till kyrkan och  Bergslagen kom till 1907,vid 25-års jubiléet av de återvunna stadsrättigheterna för Ronneby.Arkitekt var Fredrik Sundbärn, och trappan är byggd i nationalromantisk stil.
1864 var det en stor brand i Ronneby då många hus brann ner. De gamla hus som bevarats kan man se i Bergslagen där gammalt och nytt möts i bebyggelsen.
Jag rekommenderar dig ett besök i Ronneby och i kyrkan. Snart börjar våra stadsvandringar. Vid ett par av dessa kan du möta mig som guide. Välkommen!

Inga kommentarer: